Go to top

Delen

Historie

De 15 van Wassenaar is bedacht door enkele Wassenaarse recreatie-lopers. Trainend voor halve en hele marathons liepen ze geregeld hun rondjes door de prachtige lanen en bossen van Wassenaar.

Na het uitlopen van een serieuze wedstrijd miste een loper iets heel belangrijks: Er was totaal geen mogelijkheid om op de finishlocatie zijn prestatie te vieren. Medaille, dranghekken, sportdrankje en doorschuiven. Dat kan ook anders! 

Zo ontstond het idee voor een regionaal hardloopevenement.  Maar dan wel een waarbij de lopers na de finish hun prestatie kunnen vieren tijdens een mooie afterparty. 

Al filosoferend over het profiel van het nieuwe evenement kwamen de mooie elementen van allerlei sportevenementen langs. Het publiek in New York, de thé-dansants op hockeyclubs, het route-entertainment van de Dam-tot-Dam, het feest in het Olympische Holland Heineken House en natuurlijk de huldiging van het Nederlands elftal na het EK van 1988. 

Het nieuwe evenement moest prikkelen, mensen over grenzen heen trekken en uitdagingen bieden. Het moest een gelegenheid bieden om de individuele voldoening te delen en samen te genieten van de geleverde prestaties. Dan is het een kleine stap op ook stil te staan bij mensen die het minder hebben: lokaal, nationaal of wereldwijd. En daarnaast moest het evenement staan als een huis. Goede waterpunten, tijdregistratie, perfecte routebegeleiding, strak geregelde faciliteiten op de start- finish locatie en op alle fronten aan de wereld laten zien dat de organisatie met energie, enthousiasme en professionele instelling aan een mooi evenement werkt.

Het eerste gesprek bij de Gemeente Wassenaar bevestigde dat we iets moois in handen hadden. We kregen alle support, ondersteuning en advies in de voorbereiding van de eerste "De 15 van Wassenaar".  

Want dat werd de afstand: 15 kilometer. Voor marathonlopers een eitje, maar voor veel recreatieve lopers een echte uitdaging. En dat is precies wat we wilden bereiken. Lopers kietelen om naar die 15 toe te trainen en ze vervolgens stukgelopen laten genieten van hun eigen prestatie. En als je jezelf zo door het stof hebt getrokken is het een gift om ook aan een goed doel te mogen bijdragen. 

Toen Familierestaurant "De Schulpwei" zich aanmeldde als hoofdsponsor voor de eerste 3 edities was het onvermijdelijk: "It giet on" of op z'n Wassenaars: "Het gaet deur".  

De eerste editie werd op 6 oktober 2013 door 230 lopers gelopen, op 5 oktober 2014 liepen 340 lopers de 2de editie. Op 4 oktober 2015 stonden 380 lopers aan de start. Met de nieuwe estafette optie van 2 maal 7500 is ook 15000 stonden er in 2016 ruim 440 lopers aan de start.

Schrijf je nu in voor 8 oktober 2017 en maak het mee! Klik hier om door te gaan naar het inschrijfformulier.